Si? Tu mananci carne de pui?

Eram un om normal inainte sa il nasc pe Serban. Ma rog, normal…

Sincera sa fiu, faceam o gramada de excese, insa eram confortabila cu ele… Abia dupa ce l-am nascut si am inceput sa discut cu medici si experti in nutritie, am aflat ca indiferent de ce as consuma, doza face otrava si ca la fel ca-n viata, si in chestiunile de nutritie conteaza sa mentii balanta normalitatii. Asa ca m-am linistit. De atunci, am ales calea de mijloc intotdeauna si in orice.

Am citit recent un studiu care afirma ca romanilor cel mai mult le place puiul. Paradoxal, 9 din 10 romani considera ca produsele din comert sunt injectate cu hormoni de crestere, antibiotic si coloranti in contextul in care aceasta practica este strict interzisa la nivel european.

E greu sa stii ce sa crezi, atunci cand nu vezi si e usor sa iti faci tot felul de scenarii cand te afli in fata usilor inchise. Aceasta este si motivul pentru care saptamana trecuta am acceptat invitatia Agricola de a vedea cum se cresc puii si gainile in fermele Agricola Bacau si m-am gandit sa dau mai departe din ceea ce eu am experimentat.

 

Agricola - 113

 

Am ajuns la Bacau dupa un drum de 4 ore si jumate, timp in care m-am tot intrebat ce urmeaza sa facem acolo, mai ales ca drumul a fost lung iar aeroporturile inchise. Voi fi onesta si va voi spune ca nu m-am asteptat la mare lucru, insa ce am gasit acolo m-a facut sa imi fie rusine de preconceptiile mele.

La Agricola am vazut cum se face business la nivel inalt si ce inseamna sa fii femeie in functie de conducere. Intamplator sau nu, doua dintre cele trei functii de conducere ale celor 3 fabrici si ferme din inima Moldovei sunt ocupate de femei. Da. De femei.

Nu stiu daca are vreo legatura, insa Agricola Bacau a inregistrat recent o crestere a cifrei de afaceri cu 8%. In acelasi timp, noua investitie de 16 milioane de euro in abatorul Agricola, anunta o creștere a capacității de producție cu 70%.

Agricola - 72 Ferma Brad

Intr-o singura zi, am vazut cum se cresc la Bacau Puiul Fericit si Cocoselul de Padure, in ferma Brad intr-o atmosfera de poveste, inconjurata de padure. Sincer, am acceptat invitatia si pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei conditiile in care cresc acesti pui, hrana pe care o primesc, dar si touch-ul uman pe care il poate avea un business de felul acesa.

img_20191114_140118-017477039301265342938.jpeg

Ulterior, am aflat despre pui ca sunt hraniti cu hrana 100% vegetala iar culoarea care ne aminteste de friptura de pui de la buni este data de concentratia de porumb care se afla in hrana lor intr-un procentaj de 70%.

Nu am vrut sa ma las impresionata de atmosfera de basm, pentru ca meseria nu-mi dadea voie, asa ca am decis sa pun acea intrebare care ‘’roade’’ pe toata lumea, domnului Director Avicola Bacau: de ce miturile privind injectarea cu hormoni, antibiotice si coloranti inca circula?

Mi s-a raspuns ca nu toata lumea a reusit sa ajunga la Ferma Brad sa vada cu ochii lor ca nu s-ar putea administra cate o branula fiecarui pui din miile care se cresc acolo zilnic. Ca ar fi o pierdere pentru un brand utilizarea hormonilor, fiind o achizitie prea scumpa care nu ar justifica investitia (falimentul, mai exact).

Ca un nume sonor precum Agricola nu si-ar risca reputatia, dar mai ales, pentru ca transparența face parte din valorile de bază ale brandului Agricola..

Agricola - 44

Am vazut unde se produc salamurile crud-uscate şi preparatele din carne fiert-afumate in fabrica Salbac si am stat cu sufletul la gura in fata liniei de productie a produselor ready-meals şi semipreparate la Fabrica Europrod.

Agricola - 192

Agricola - 122

Agricola - 252 Europrod

Odata cu lasarea serii am trait emotia in cel mai pur mod, pentru ca nu ma asteptam ca cina pe care o vom lua sa fie pregatita 100% de copii – de dimineata pana seara!

De ce o cina pregatita de copii? Pentru ca brandul Agricola si-a propus sa ofere societatii nu doar sustinere ci si atentie si grija. Stiu ca moldovenii sunt recunoscuti pentru generozitatea lor iar seara aceasta a fost despre deschiderea lor. Grupul Agricola se implica si in viata comunitatii, dorind sa investeasca o parte din succesul lor in oameni, prin lansare a doua proiecte de responsabilitate sociala. Astfel, seara noastra a fost desavarsita de talentul a 11 copiii inscrisi intr-un program de pregatire culinara intensa alaturi de Chef Cezar, prin programul ‘’Gustul Viitorului’’.

S-a lasat cu lacrimi, cu multa emotie, cu povesti cu talc si cu multe aplauze pentru niste copii care au facut un lucru mare: au gatit din inima, pentru noi.

 

Agricola - 407 Gustul Viitorului _ Campanie CSR Agricola

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s