Weekend-ul trecut am avut ocazia de a vedea cum se face laptele BIO, chiar la noi in Romania. Imi place mult sa calatoresc in strainatate, dar cea mai recenta plecare a mea din Bucuresti, cu destinatia Cluj-Napoca, m-a facut sa inteleg cate lucruri minunate putem vedea si in tara noastra.
La invitatia Napolact, vineri dimineata am aterizat la Cluj Napoca. Prima oprire: magazinul Napolact din piata Mihai Viteazul.
Am mancat acolo 3 sandwich-uri cu 3 tipuri de branza, ca sa prind puteri pentru ceea ce urma: vizita fabricii. Nu ma intrebati unde au intrat cele 3 sandwich-uri, cert e ca daca mai aveam loc, bagam si-un iaurt, si-o inghetata, pentru ca gasesti de toate acolo.
Ajunsi la fabrica, ne-am dezinfectat si ne-am echipat corespunzator si am pornit sa vedem cum se produc telemeaua si laptele BIO.
Ce inseamna un produs BIO, pe romaneste? Ei bine, în termeni argotici, am putea spune că este un produs sănătos, crescut în condiții naturale, de Nea Gicu din capătul satului. BIO nu înseamnă numai că produsul e crescut natural, fără fertilizatori. BIO presupune un proces complet si complex de cultivare făcut în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Dar cine ne garantează nouă că Nea Gicu creste într-adevăr produse BIO? Specialistii. La fabrica Napolact am invatat sa recunoastem un produs BIO: cel care va avea intotdeauna frunza verde pe ambalajul sau.
Odata pornita aventura noastr prin fabrica, a venit si prima impresie: curatenia de acolo. Toate bunatatile Napolact se produc cu lapte BIO din Ardeal, de la ferme acreditate, motiv de mandrie pentru producatori, pe buna dreptate.
Am aflat tot felul de secrete, cu ocazia vizitei, printre care faptul ca in 3 minute se produc 875 de litri de lapte, sau ca resturile de telemea respinse de banda, la taiere, nu se arunca ci se vand mai departe catre un producator de patiserie. Zero Waste, cum s-ar spune.
A doua zi, am pornit din nou la drum, de datat asta cu destinatia Rasca, un sat aflat la o ora si-un pic de Cluj Napoca. Daca va doresc ceva, e sa ajungeti macar o data la Rasca.
Aici, multi sateni stiu ce inseamna sa faci agricultura BIO. Au si unde, daca judeci cat de departe de poluarea marilor orase se afla acest sat frumos.
La Rasca, oamenii traiesc intr-un alt ritm si au cu totul alte valori. Am ajuns la una dintre fermele partenere Napolact, detinuta de o familie de romani harnici. Oamenii aveau o pensiune in constructie iar langa ea, ferma in care isi cresteau cu mandrie vacile.
Totul, aici, se intampla cum vedeam noi la bunicii nostri odinioara: vacile pleaca la pascut, pe pasune. Pasunea insasi e ca-n amintirile mele de pe vremea bunicii. Cand ziceam BIO, la asta ma gandeam, iar aici nu e o simpla imagine. Aici chiar asa se intampla lucrurile pentru ca laptele BIO din Ardeal sa fie cum Napolact promite.
Cam cat de tare e sa mergi direct la sursa si sa vezi de unde vine laptele pe care il consumi? Va spun eu: foarte tare! Ma bucura promisiunea Napolact, aceea ca laptele lor provine doar de la ferme certificate, din Ardeal.
Au fost doua zile de vis, petrecute intr-un peisaj de basm, cu mancare buna si cu o revenire la radacini, care mie una mi-a facut mult bine.