Experiment: Ce stim/nu stim despre meseriile viitorului

Noroc cu “Saptamana Altfel”, ca in felul asta ne trec si noua pragul radioului toti tinerii studiosi din Bucuresti si imprejurimi.

Pentru mine, vizitele lor au fost un moment bun ca sa-i bombardez cu intrebari: ce le place, ce nu le place, ce muzica asculta, ce mananca, ce visuri au, ce viseaza sa devina? Ce intrebare… cea mai grea intrebare a fost asta: ce visezi sa devii?

Raspunsurile lor au fost uluitoare si totodata neasteptate: bloggger; vlogger; liber profesionist.

Mi-am dat seama, dintr-o data, ca desi credeam ca sunt o mama cool si la curent cu tot ce misca in materie de trenduri, pana si pe mine ma mai pot surprinde “astia mici”. Nu ma asteptam ca niste pusti de 13-15 ani sa considere ca a fi blogger/vlogger e o meserie. Sau ca isi propun sa devina antreprenori inainte de a testa orice alt fel de loc de munca ce presupune “a avea un sef”.

Asa cum am mai spus, sunt o mamica tanara (l-am nascut pe Serban la 21 de ani). Însă zilele aceastea am realizat că oricat de mica ar fi diferenta de varsta dintre copii si parinti, la un moment dat tot vom descoperi ca avem moduri total diferite in care percepem lucrurile. Apare acel ceva care noua, adultilor, pare ca ne scapa. Vor veni trend-uri pe care noi nu le vom imbratisa, dar ei le vor diviniza. Vor aparea job-uri care noua ni se vor parea SF, la fel cum i se pare maica-mii povestea asta cu “influensareala care iti aduce bani”. Mai mult decat atat, multe dintre job-uri vor disparea.

Despre meseriile viitorului am avut ocazia sa vorbesc intr-un material realizat alaturi de Avenor College. Parinti si copii laolalta ne-am dat cu parerea despre cate dintre meserii vor disparea sau cate au aparut deja. Sunt unele doar niste inventii sau exista cu adevarat? Veti vedea in materialul in care doua generatii diferite raspund la aceleasi intrebari referitoare la meseriile viitorului.

Multumesc, Avenor College, a fost un exercitiu extrem de placut pentru o mamica tanara ca mine.  M-a ajutat sa imi dau seama ca mai mult decat a-i sfatui pe cei mici sa aleaga o meserie, sau un domeniu anume, conteaza eforturile pe care le depunem in a-i ajuta sa isi descopere si dezvolte calitatile si talentele. Pe de alta parte, mi-a aratat ca schimbarile prin care trece societatea noastra sunt mai mari decat ma asteptam, dar nu-i nimic! Stiu ce am de facut: sa raman deschisa la nou si sa imbratisez diferentele dintre generatii cu zambetul pe buze, cam cum au facut si acest parinti, in propriul lor video-experiment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s