Tu stii cat timp petrece copilul tau pe internet?

Un studiu recent, publicat de organizatia Salvati Copiii, releva date ingrijoratoare despre timpul pe care copiii nostri il petrec online.

Ca mama, intotdeauna am ales calea de mijloc in ceea ce-l priveste pe Serban.

Am incercat sa detectez si sa aleg de fiecare data NORMALITATEA si nu absurdul. Copilul meu are voie sa manance dulciuri, are voie sa stea pe tableta, sa nu aiba chef de sah atunci cand are orele stabilite – fara a face din asta un obicei, are voie sa faca multe lucruri pe care alti copii nu au voie sa le faca, tocmai pentru ca eu nu cred in extreme.

Ceea ce mi se pare extrem insa, e ceea ce se vede mai jos. Niste cifre ingrijoratoare care confirma ca nu stim ce fac copiii nostri.

 

 

 

 • Mai mult de un sfert dintre copiii din Romania petrec peste 6 ore online, daca sunt intr-o zi de scoala, iar procentul acestora creste la 48,3%, daca sunt intr-o zi de final de saptamana sau de vacanta.

 • Varsta medie la care copiii incep sa petreaca timp online este de 9 ani. Varsta la care copiii incep sa acceseze Internetul descrie un trend descrescator.

 • 96,1% dintre copii acceseaza Internetul folosind telefonul mobil smart.

 • 99,3% dintre copii declara ca au un profil pe o retea sociala. Cele mai populare retele de socializare in randul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) si Instagram (81,4%).

 • 43% dintre copii afirma ca posteaza online informatii personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.

 • Mediul online reprezinta principala sursa de informare a copiilor respondenti, urmata de discutiile in grupul de egali si cele cu parintii sau profesorii

 • 47,6% dintre copii afirma ca verifica uneori, rar sau deloc valoarea de adevar a informatiilor citite online.

 • 43% dintre copii afirma ca au vazut sau primit mesaje cu continut sexual in mediul virtual.

 • Aproape jumatate dintre copiii care au avut acces la mesaje cu continut sexual spun ca le-a fost trimis personal un astfel de mesaj si aproape 20% ca li s-a cerut o fotografie sau o inregistrare video in care sa isi arate partile intime. Remarcam ca in acest ultim caz ponderea fetelor care spun ca li s-a cerut acest lucru este semnificativ mai ridicata decat cea a baietilor.

 • 73% dintre copiii respondenti spun ca folosesc Internetul la scoala. Intrebati despre contextele in care utilizeaza Internetul in mediul scolar, mai putin de jumatate spun ca il folosesc la clasa impreuna cu profesorul sau in cazul orelor de informatica. 87,4% dintre copii afirma ca petrec timp online in pauze iar 40% ca o fac, pe ascuns, in timpul orelor de curs.

 • Intrebati ce anume le place sa invete folosind Internetul, majoritatea copiilor mentioneaza lucruri care ii pasioneaza, despre care nu se vorbeste la scoala si care au o aplicabilitate in viata reala. Aproximativ 4 din 10 copii spun ca aprofundeaza online informatia primita la scoala.

 • 43% dintre copiii care spun ca se joaca online mentioneaza, intrebati numele jocului, „Grand Theft Auto” sau „Counter Strike”, ambele implicand violenta si fiind destinate exclusiv publicului adult.

Mai mult decat atat, copiii care au declarat ca petrec mai mult de 6 ore pe internet,  sunt semnificativ mai nemultumiti de relatia cu parintii, prietenii si profesorii, precum si de viata lor din prezent. Acestia considera intr-o masura semnificativ mai redusa ca activitatile de zi cu zi au sens si sunt mai putin optimisti cu privire la viitor;  afirma ca au fost mai putin relaxati in ultimele doua saptamani si sunt mai nemultumiti de deciziile luate.

 

Studiul se gaseste online aici .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s